Polonijne kolędowanie "Dzieci dzieciom" – zbiórka dla podopiecznych z Domu Dziecka

Opis zrzutki

Czas Świąt to magia łączenia się rodzin, szczególny czas przepełniony dobrocią człowieka dla człowieka.
Oderwanie od rodziny lub jej brak charakteryzuje zarówno dzieci z rozbitych rodzin, z domów dziecka jak i dzieci polonijne, które niekiedy musiały wyjechać z rodzicami pozostając na długo z dala od swoich ukochanych dziadków, kuzynostwa itp. Wszystkim dzieciom z tych szczególnych grup w Święta Bożego Narodzenia często dokucza tęsknota za bliskimi.

Przed zbliżającymi się Świętami pragniemy zrealizować teledysk, którego celem jest wsparcie psychologiczne, emocjonalne i materialne polskich dzieci z domów dziecka a także łączenie serc polonijnych dzieci na całym świecie. Ideą jest, aby po raz drugi polonijne dzieci z różnych zakątków świata połączyły się wspólnie kolędując na rzecz dzieci z placówek opiekuńczo-wychowawczych, niosąc przy tym radość i wzruszenie Polakom na całym świecie. Po raz pierwszy mali polonijni artyści spotkali się na przełomie kwietnia i maja 2020 w trudnym czasie pandemii. Wtedy to właśnie 75 dzieci polonijnych zjednoczyło się w idei wsparcia Polaków i wspólnie zaśpiewało w teledysku „Jesteśmy sobie potrzebni”.

error

Teledysk powstał głównie dzięki firmie Events Partner z Norwegii, Kongresowi Oświaty Polonijnej, naszemu wsparciu i ogromnej pracy wokalistów Nicole Kulesza i Piotra Tłustochowicza oraz pozostałych artystów muzycznych i realizatorów. Bez pomocy dyrektorów szkół polonijnych, kadry nauczycielskiej, rodziców, organizacji polonijnych teledysk nigdy by nie powstał. Był to cudowny projekt, który niósł w swoim przesłaniu otuchę, pozytywizm, dobro płynące z serc dzieci, uśmiech oraz nadzieję na lepszy czas. Dobro płynące z serc dzieci docierało przez media do wielu rodaków w różnych krajach. Teledysk rozpowszechniały telewizja, gazety i media społecznościowe.

error

Ponadto projekt ten dał naszym dzieciom na emigracji, „zawieszonym pomiędzy krajem a krajem”, poczucie przynależności, polskości, zjednoczenia, siły, która w nas jest.
Podczas realizacji spotykały się online dzieci z Białorusi, Norwegii, Australii, Rosji, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Włoch i wielu innych, nawiązując nowe, cudowne przyjaźnie.

error

Przyjaciele Fundacji Green Team, wokaliści, uczestnicy poprzednich edycji The Voice of Poland - Nicole Kulesza i Piotr Tłustochowicz są gotowi podjąć kolejne wyzwanie pracy z dziećmi. Jako fundacja prosimy o wsparcie finansowe niezbędne do realizacji tego zamierzenia.

Zbiórka ma być przeznaczona na szczytny cel - "Dzieci polonijne mieszkające na całym świecie śpiewają na rzecz najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce", który został podzielony na dwa etapy:
1) realizację i produkcję teledysku świątecznego z udziałem dzieci polonijnych rozrzuconych po świecie (20% z każdej wpłaty przeznaczone na realizację klipu)
2) za pomocą promocji zrealizowanego teledysku, kontynuacja zbiórki na rzecz podopiecznych z placówek oświatowo-wychowawczych, której celem jest wysłanie dzieci z domów dziecka na ferie zimowe oraz zakup prezentów. (80% z każdej wpłaty przeznaczone na ferie i prezenty dla dzieci z domów dziecka)
Mimo, że wiele osób zadeklarowało społeczną pracę, wspierając tę ideę, produkcja profesjonalnego teledysku wymaga nakładów finansowych. Polacy na całym świecie! Gorąco namawiamy na wsparcie tego przedsięwzięcia, bo teledysk w swoim zamyśle oprócz walorów estetycznych ma nakłaniać do niesienia radości i pomocy dzieciom z domów dziecka. Będzie on służył tej idei w sposób nieograniczony pewną przestrzenią i ilością odbiorców. Prosimy wesprzyjcie nas w realizacji teledysku, aby wspólnie realizować ideę “dzieci dzieciom” w polonijnym kolędowaniu.

Link do zbiórki Regulamin Oświadczenie rodo upublicznianie Karta kwalifikacyjna

Zgłoszenia do projektu kierować na adres e-mail:
koledowanie.green.team@gmail.com